Üdülőhelyek, nyaralóhelyek, amikről eddig csak álmodtál.

A világ legszebb üdülőhelyei

A világ legszebb üdülőhelyei

Pilat-dűne > Franciaország

2024. május 20. - mandy004

pilat_dune.jpgA Pilat-dűne Európa legnagyobb homokdűnéje, amely a francia Arhachon-öbölben fekszik. A homokdűne csaknem három kilométer hosszú, szélessége 500 méter, nagyjából 60 méter magas és mintegy 60 millió köbméter homokot tartalmaz. Lassan mozog a szárazföld belseje felé, mivel a tenger partra mossa a homokot, ezt a szél pedig egyre jobban tolja. Veszélyben van az erdő, mert a dűne megállíthatatlan. 

A víz, a homok és a növényzet harca mintegy 15 ezer évvel ezelőtt kezdődött és Délnyugat-Franciaországban, Aquitania atlanti-óceáni partvidékén ma is dúl ez a csata. A Gironde-torkolatvidéktől a spanyol határig 250 kilométer hosszan elnyúló, tökéletesen egyenletes, sima, homokos tengerpart terül el. A tengeráramlatok évezredeken keresztül homokot raktak le a part vonala mentén. A szél ezt a homokot dűnékbe hordta, s ezáltal a tenger és a szárazföld között húzódó, figyelemre méltó tájat alakított ki, mögötte kisebb-nagyobb tavak sorával. A tengerpart és a folyamatosan vándorló dűnék e lélegzetelállító tájának legkimagaslóbb természeti látványossága minden kétséget kizáróan a Pilat-dűne. Hossza csaknem három kilométer, szélessége pedig 500 méter. Cap Ferret előtt, az Arcahon-medence bejáratánál húzódik, a tengerpart mentén. Mintegy 110 méteres magasságával Európában ez a legnagyobb ilyen dűne, és mint kiemelkedő jelentőségű természeti emléket, védelem alá helyezték.

A dűne évről évre nagyjából négy métert halad a szárazföld irányába, lassanként beborítva a kiterjedt erdőséggel beültetett mögöttes területek fenyőfáit. A dűnék tenger felőli oldalán találunk arra utaló jeleket, hogy a most a dűne által borított felszínt egykor sűrű erdő borította. A legrégebbi rétegek 4000 év körüliek, míg a dűne tetejének kialakulását meglehetősen pontosan az 1860 körüli időre lehet becsülni. A dűne négy úgynevezett paleosztrátum-ősrétegen halad keresztül, amelyek abból az időből származnak, amikor abból erdő borította, s a terület egy mocsár része volt.pilat_dune1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://legszebbnyaralas.blog.hu/api/trackback/id/tr3714768096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása